Konyha, az otthon szíve
A konyha az a helyiség, ahol az ételeink készülnek. Ezeket fogyasztjuk aztán mi is, a családunk, esetleg vendégek, ezek molekuláiból építjük fel aztán a testünket, ezekből nyerünk energiát. Ahogyan nem mindegy, honnan származó és milyen ételeket veszünk magunkhoz, így az sem mindegy, milyen energiaminőségű, milyen állapotú területen készülnek. A védikus kultúrában például ételkészítés előtt meg kell tisztítani a testünket és az is fontos, mire gondolunk főzés közben.
Az ételeket általában sütjük, főzzük, éles szerszámokkal vágjuk, ezért az ételkészítés tűz jellegű tevékenység, a bolygóminőségek közül a Marshoz kapcsolható. Eközben saját energiáján kívül plusz energiát adunk az ételekhez, jó esetben pedig odafigyelést és szeretet is. A térnek az a minősége, ami ennek leginkább kedvez, délkeleten található. A Természetes energiaáramlás című bejegyzésben szó volt róla, hogy ez egy tűz jellegű, igen dinamikus terület, mely a Vénusz bolygó szenvedélyes jellegét is magán hordozza. Berendezésben, színválasztásban a tüzet csak kis mértékben jelenítsük itt meg (például piros szín), kedvezőbb a finomabb vénuszi jelleg erősítése púderos színekkel, mint a barack, mályva, rózsaszín, a kellemes tapintású anyagok és a lágyabb minták, mint a virág-, vagy indaminta alkalmazása.
Amennyiben valamilyen okból nem megoldható, hogy a konyhánk délkeletre kerüljön, jó helye lehet még a másik dinamikus égtájon, északnyugaton is, valamint a tűz jelleget hordozó keleten és délen is. Ha a Holddal kapcsolódó északnyugatra esik ez a helyiség, legjobb választás egy fehér konyha némi ezüsttel kombinálva. A keleti konyhában a Nap színeit jelenítsük meg: a sárgát, narancsot, vagy fehéret. Ha délen található nálunk a konyha, lehetnek masszívabb, robosztusabb, földszínű bútoraink bordóval, vagy téglaszínnel kiegészítve. A nyugat és főleg a délnyugat nehéz, sűrű, föld jellegű energiája, az északkelet könnyű, friss, tiszta és igen érzékeny energiája és leginkább a lakás középső része (Brahmasztán) a legkevésbé kedvező a konyha számára. Ha otthonunkban északkeleten van ez a helyiség, azzal is közelebb hozhatjuk az égtáj minőségéhez, ha vegetáriánus, vagy vegán életmódot folytatunk és igyekszünk etikus forrásból beszerezni táplálékunkat, vagy legalábbis törekszünk efelé.
Ahhoz, hogy ételeink megfelelő minőségben készüljenek és valóban feltöltsenek minket és családunkat tápanyagokkal, energiával, fontos az odafigyelés, ráhangolódás. A konyhai tevékenységek működhetnek egyfajta aktív meditációként, ha teljesen és tudatosan el tudunk merülni bennük. Ez viszont csak zárt, lehatárolt térben működik igazán. Ezért szerencsésebb a különálló konyha. Ha ez nem megoldható, vagy így kirekesztettnek érezzük magunkat a családi, baráti együttlétből, célszerű legalább a tűzhely intimitását megőrizni, azaz olyan módon elhelyezni, hogy a konyhán kívülről ne lehessen rálátni. Ez akár egy magasabb parapetfallal is megoldható, vagy lehet nagyméretű, duplaszárnyú tolóajtó ezen a helyiségen, amit szükség esetén behúzunk. Ez a főzés közben keletkező ételszag, piszkos edények látványa szempontjából is igen hasznos lehet. Vagy akár választhatjuk azt a – mostanában egyre terjedő – megoldást is, hogy a tűzhely, a mellette lévő pult rész és a szagelszívó tolóajtós „szekrénybe” kerül.
Az európai kultúrában a konyha sokáig alsóbbrendű helyiségnek számított: háztartási alkalmazott főzött, vagy a házimunkát nem értékelték. A régebbi panellakások építésének idején úgy tervezték, hogy az emberek a munkahelyükön, vagy étteremben esznek. Így ez a helyiség a lakás eldugottabb, nappalitól távolabb eső részére került, esetleg használhatatlanul kicsi lett. Az igények változásával, az új építésű lakásoknál - sokszor a helytakarékosság miatt - legtöbbször bekerül a nappaliba ez a funkció. A népszerűvé váló, gyönyörű, különleges anyagok, bútorok, egyre szebb, beépíthető konyhai gépek terjedésével esztétikai szerepet is játszik itt. Háztervezéseim során általában azt tapasztalom, hogy megrendelőim a nappali melletti, de leválasztott konyhát választják. Reményeim szerint - a tudatosság növekedésével – egyre inkább olyan konyhánk lesz, ami nekünk, a mi családunknak, használati módunknak leginkább megfelel – az aktuális trendektől függetlenül.
Az itt végzett tevékenységek optimális sorrendje: étel tárolás, előkészítés, tisztítás, összeállítás, főzés-sütés és tálalás. Ezek tájolása, a konyha terében történő elrendezése sem mellékes. Ételeinket általában a hűtőszekrényben és a kamrában tartjuk, ezek az északnyugat minőségéhez illenek. Az előkészítés történhet északon-északkeleten, a tisztítás - ami vízzel kapcsolatos tevékenység – megfelelő északon, északkeleten és keleten is. Az összeállítást szerencsés esetben keleten végezzük, így a tűzhely kerülhet a legtüzesebb helyre, délkeletre. Mellette délen, délnyugaton és nyugaton, ezeken a tárolásra kiválóan alkalmas minőségű égtájakon tarthatjuk a főzéshez és a tálaláshoz szükséges edényeinket, eszközeinket.
Elvis Presley otthonában a konyha északkeleten található. A konyha által képviselt erős tűz-energia ezen az égtájon a gyorsan felcsapó indulatokat, a hirtelen felindulásból meghozott, elhamarkodott döntéseket jelzi. Ezek egyáltalán nem voltak idegenek Elvistől.
Az erre a területre nem illő, sötét, masszív bútorok akadályokat mutatnak a fejlődés, kedvező lehetőségek útjában, amik egyébként az égtáj nyitottsága és bővítményes volta által tükrözötten bőségesen érkezhetnek. Bár számos megújulási lehetőség jelent meg Elvis életében, menedzsere ragaszkodott - a biztos pénzkereset okán - a bejáratott, bevált módokhoz. Elvis részéről komoly elszántságra, küzdésre volt szükség, hogy váltani tudjon.
A konyha gyakorlatilag egy átjáró. Lehatárolatlan is, illetve több helyiség is nyílik innen. A családi élet intimitása komoly csorbát szenvedett, gyakorlatilag nem is volt ilyen. Elvis felesége és barátnői számára is feldolgozhatatlan kihívást jelentett, hogy a sok baráttól – akik itt is laktak –, a rajongóktól és az énekes számos barátnőjétől szinte sohasem lehettek kettesben.